Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-08@20:29:58 GMT

استاد سید عبدالله نوری؛ از زاویه‌ای دیگر

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۶۰۳۲۰

استاد سید عبدالله نوری؛ از زاویه‌ای دیگر

سیدعبدالله نوری کسی است که در زمان خفقان شدید کمونیست‌ها با یک رژیم کاملا مجهز و ابرقدرت‌ جهانی (شوروی) مبارزه و پیکار می‌کرد و سخن از استقلال تاجیکستان به میان می‌آورد. ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۰ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، سیدیونس استروشنی فعال سیاسی تاجیک و از چهره‌های نزدیک به مرحوم سیدعبدالله نوری به مناسبت دوازدهمین سالگرد فوت این رهبر سیاسیِ اسلام‌گرای تاجیک، یادداشتی را به نگارش در آورده که در ادامه می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیدعبدالله نوری رهبر فقید حزب نهضت اسلامی تاجیکستان، و از روحانیون برجسته تاجیک بود که نمایندگی اتحاد نیروهای اپوزوسیون در مذاکرات صلح تاجیکستان را نیز برعهده داشت.

مرحوم استاد سید عبدالله نوری، هنوز در جامعۀ تاجیکستان – تا چه رسد در جهان اسلام - به طور شایسته و سزاوار، شناخته¬شده نیست. بیشتر افرادی که ادعا دارند او را می‌شناسند، تنها با سید عبدالله نوریِ سال‌های 1997 تا 2006 آشنایی دارند، و یا حداقل، با نوری سال‌های 1992 تا اواخر عمرش. اما کسانی که با نوریِ سال‌های 1973 تا اوایل فروپاشی شوروی از نزدیک آشنا هستند، بسیار اندک و انگشت‌شمارند. یعنی استاد نوریِ این سال‌ها، ناشناخته مانده، در حالی که به نظرم، شناخت شخصیت وی، بدون در نظر گرفتن زندگی و فعالیت‌های مرحوم در خلال این سال‌ها (یعنی از 1973 تا زمان فروپاشی شوروی)، امکان‌پذیر نیست.

به سخن دیگر، کسانی که در سال‌های 1997 به بعد، اطراف او جمع شده بودند، بیشتر آنها در اطراف مردی گرد آمده بودند که به عنوان یک سیاستمدار و کسی که می‌تواند فردی را برای تصدی سمتی در یک وزارتخانه معرفی کند، مطرح بود، نه کسی که سال‌ها از عمر خود را در راه مبارزه سپری کرده و سختی‌ها و دشواری‌های زیادی را پشت سر گذارده است. از‌این‌رو برای این افراد، اساساً مفاهیمی چون: مبارزه، آزادی‌خواهی، زندان و... مفاهیمی غیرمأنوس بود؛ و به همین جهت است که با درگذشت مرحوم، این افراد یا کلاً گم و گور شدند و یا احیاناً در برابر حزب تأسیس¬کردۀ استاد قد علم کردند. اما کسانی که از اول با او بودند و او را خوب می‌شناسند، در حال حاضر، یا در زندانند و بعضی هم در مهاجرت.

حال، به صورت خیلی مختصر می‌خواهم از استاد نوریِ آن سال‌ها بنویسم. استادِ آن سال‌ها، کسی است که در زمان خفقان شدید کمونیست‌ها که حتی به خواب  هم به چشم کسی نمی‌آمد، با یک رژیم و نظام سر تا پا مجهز و از ابرقدرت‌های آن روز (یعنی اتهاد جماهیر شوروی) مبارزه و پیکار می‌کرد و سخن از استقلال تاجیکستان به میان می‌آورد. به همراه چند جوان هم‌اندیش و شاگردانش، جمع می‌شود و تصمیم می‌گیرد حزبی را تأسیس کند که یکی از اهداف این حزب، مبارزه با این رژیم است. در ابتدای کار، او و شاگردانش، به روشنگری می‌پردازند؛ با صبر، حوصله، برنامه‌‌ریزی و طرح‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت و بلندمدت. اینکه بعضی‌ها می‌گویند، نهضت اسلامی در واقع جزئی از نهضت اسلامی اتحاد جماهیر شوروی است، درست نیست. نهضت اسلامی اتحاد جماهیر شوروی که در اواخر شوروی در آستاراخان روسیه تأسیس شده بود، در واقع با تلاش و همت جوانان آزادی‌خواه تاجیک به وجود آمده بود؛ تاجیک‌هایی که حدود 15 سال تجربۀ مبارزه و فعالیت داشتند. در واقع این‌ها شاگردان استاد سیدعبدالله نوری بودند که در تأسیس آن سهم بزرگی داشتند. به همین خاطر است که به محض فروپاشی شوروی، نهضت اسلامی به کار خود در داخل تاجیکستان ادامه‌ داد.

نخبگان سیاسی جامعۀ تاجیکستان که تازه در سال‌های 1990 و 1992 با نهضت اسلامی آشنا شدند، در واقع با حزبی آشنا شدند که حدود 17 سال تجربۀ مبارزه و فعالیت در کارنامۀ خود داشت و به حدی از پختگی رسیده بود که می‌توانست اختیار هدایت کشور را از نظر سیاسی به دست بگیرد. یعنی، نهضت اسلامی در سال‌های 1991 و 1992، یک گروه تازه¬تاسیس نبود، بلکه گروهی بود کاملاً «رسیده». از این رو، به محض فروپاشی شوروی، در واقع این نهضت اسلامی بود که توانست همه را بسیج کند و حتی احزاب دموکرات و سایر احزاب را نیز با خود همراه سازد.

و این نکته را هم لازم است اینجا یادآور شوم که نهضت اسلامی و احزاب و گروه‌های همراه آن، هرگز خواهان جنگ نبودند. یعنی، بعد از فروپاشی شوروی و در اغازهای استقلال تاجیکستان، جنگ بر نهضت تحمیل شد. کسانی که علیه نهضت اسلامی برخاستند و جنگ را بر وی تحمیل کردند، در واقع کسانی بودند که نمی‌خواستند تاجیکستان مستقل باشد، بلکه در تلاش بودند تا اتحاد جماهیر شوروی احیا شده و تاجیکستان نیز جزئی از آن باشد. تاریخ این را نباید فراموش کند، و البته فراموش هم نخواهد کرد. لذا، اینکه گفته می‌شود، جنگ از بیرون تحمیل شده، یک حرف دروغ و تحریف تاریخ است. بلی، از بیرون، روسیه و بعضی از کشورهای همسایه، مخالفان نهضت اسلامی و کلاً احزاب همراه آن را کمک کردند، تا ضمن کُشت و کُشتار، نهضت اسلامی را از تاجیکستان بیرون برانند. این واقعیت است.

استاد نوری سال‌های 1973 تا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در واقع فردی است که برای استقلال تاجیکستان، برای آزادی آن از اتحاد جماهیر شوروی و بازیابی عزت کشور، پای بر عرصۀ مبارزه و پیکار گذاشته است. او در این راه، سختی‌ها و دشواری‌های بسیار را از سر گذارانده است؛ از تعقیب‌ها، زندان‌ها، تهمت‌ها و اتهامات گاهی به «ارتجاع» و گاهی به «وطن‌فروشی» (وطن یعنی اتحاد جماهیر شوروی) و غیره، ولی استاد از همۀ آنها عبور کرد و به هدفش رسید که جز استقلال تاجیکستان و آزادی آن نبود. اما در این میان، عده‌ای موج‌سواری کرده و تمام آن دستاوردها را به نام خود ثبت نمودند و امروزه خود را به عنوان «ناجی» تاجیکستان معرفی می‌کنند؛ افرادی که در اصل، یکی از مخالفان سرسخت استقلال تاجیکستان بودند.

انتهای پیام/

R36446/P36446/S8,1414/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۶۰۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرخش تحول‌آفرین از مقاله‌گرایی غیرهدفمند به پژوهش‌های کاربردی و تقاضامحور

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، مراسم گرامیداشت سالروز شهادت آیت‌الله مطهری، روز معلم و مقام استاد با حضور استادان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ممسنی، معلمان و کادر اجرایی واحد سما، آیت‌الله حسین شاکری‌فر امام جمعه ممسنی، مجید انصاری نماینده مردم شهرستان‌های ممسنی و رستم در مجلس شورای اسلامی، امید نصیبی منتخب مردم شهرستان‌های ممسنی و رستم در مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای تأمین، رؤسای مراکز علمی دانشگاه‌های شهرستان ممسنی و رستم و استادان، شهردار و اعضای شورای شهر ممسنی، فرمانداران شهرستان رستم و کوهچنار و جمعی از نخبگان در واحد ممسنی برگزار شد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ممسنی در این نشست گفت: حرکت در مسیر تفکر و گفتمان علوی شهید مطهری نیاز ضروری استادان در مواجهه با مطالبات دانشجویی است.

علی کریمی عنوان کرد: پارادایم عملکرد دانشگاه آزاد ممسنی با تغییرات اساسی مواجه شده و این تغییرات از اعتماد و نیاز جامعه برای رفع مشکلات به دانشگاه حاصل شده است.

وی با تأکید بر اینکه منبعی ارزشمند‌تر از دانشگاه برای رفع مشکلات نیست، ادامه داد: در این راستا باید فضای دانشگاه را با توجه به نیاز جامعه و شهرستان به سمت تمدن‌سازی سوق دهیم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ممسنی تشریح کرد: در این مسیر دست معلمان و استادان دلسوز جامعه را می‌فشاریم و باید رویکرد دانشگاه را از نمای آموزش و پژوهش سنتی به نمای خلّاقانه، فناورانه و دانشگاه کارآفرین تغییر دهیم و نگاه و ایده ما باید در این زمینه تغییر یابد.

کریمی خاطرنشان کرد: در حوزه آموزش باید چرخش تحول‌آفرین از آموزش حافظه‌محور به یادگیری عمیق و کاربردی و بسترساز اشتغال دانش‌بنیان داشته باشیم.

وی یادآور شد: دانشگاه‌ها باید در حوزه پژوهش با رویکرد تحول‌آفرینی از عرصه‌محوری مقاله‌گرایی غیرهدفمند به پژوهش‌های کاربردی و تقاضامحور و متناسب با نیاز‌های جامعه کنند و در عرصه فرهنگی چرخش تحول‌آفرین در حوزه پژوهش از روزمرگی فرهنگی به روزآمدی فرهنگی و تربیتی باشد.

امام جمعه ممسنی هم به تشریح فلسفه روز استاد و جایگاه آن در دانشگاه پرداخت و افزود: معلمان و استادان باید خود را در جایگاهی ببینند که خط مقدم تربیت دانش‌آموزان و دانشجویان برای تمدن نوین اسلامی هستند.

شاکری‌فر اظهار کرد: گاهی سخن یک معلم و استاد در کلاس درس، زندگی یک خانواده را متحول می‌کند؛ چراکه صحبت‌های او یک نسل را نجات می‌دهد و فکر و روش‌شان را دگرگون می‌سازد.

انصاری نماینده مردم ممسنی و رستم در مجلس شورای اسلامی و امید نصیبی منتخب این دو شهرستان در مجلس شورای اسلامی هم با تشریح فلسفه روز استاد، نخبگان را به اصل وحدت، همدلی و هم‌افزایی در راستای استفاده از ظرفیت نخبگانی برای رفع مشکلات شهرستان ممسنی دعوت کردند.

سیف‌الله خسروانی استاد گروه معارف هم درباره اهمیت روز معلم و مقام شامخ استاد سخنانی ایراد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چرخش تحول‌آفرین از مقاله‌گرایی غیرهدفمند به پژوهش‌های کاربردی و تقاضامحور
  • اساس و پایه دانشگاه بر منزلت استاد نهادینه شده است
  • ۱۰ هزار قطعه زمین در اختیار متقاضیان نهضت ملی مسکن قرار می‌گیرد
  • شهید مطهری مسیر حرکت جوانان را به سمت آموز‌های دینی سوق داد
  • قول شرف عبدالله ویسی به هواداران فولاد؛ در لیگ می‌مانیم!
  • استادان نقش مهمی در پیشبرد اهداف فرهنگی و اقتصادی کشور دارند 
  • عبدالله ویسی: اگر آدم می‌کشتم باید ۸۰۰ میلیون دیه می‌دادم اما ۲ میلیارد جریمه شدم! / فیلم
  • تلاش سیا برای سرقت زیردریایی هسته‌ای!
  • اجرای شیوه‌نامه نظام استاد شاگردی در دانشگاه آزاد اسلامی
  • پروژه آزوریان؛ تلاش سیا برای سرقت زیردریایی هسته ای شوروی(+تصاویر)